Historická výhra s Kyjovem

KOVO Ždánice – FC Kyjov 1919  4:2 (3:2)

Branky: Snášel F. 2x, Zálešák M., vlastní

Za krásného slunečného počasí jsme na domácím hřišti přivítali kandidáta na postup Kyjov 1919. Sudy piva připravené, udírna v provozu, vůně cigár přitahovala nejednoho odcházejícího návštěvníka nedalekého koupaliště, hřiště dokonale střižené, nic nám nebrání udělat si krásnou neděli.

Po prvním kole byly karty jasně rozdány. TJ KOVO Ždánice v prvním zápase nezaváhalo a přivezlo cenné 3 body z Kozojídek, za vítězství po výborném týmovém výkonu bylo černou kaňkou 3 zranění hráči. Kyjov 1919 v prvním kole prohrál na domácím hřišti nečekaně 1:2 s TJ Baník Šardice.

Za domácí tým se poprvé na domácím objevily 2 nové posily. Jakub Počta 29 letý-odchovanec Sokolu Dambořice, absolvoval proti nám spoustu zápasů a soubojů, spolehlivý defenzivní hráč, nakonec neváhal a lukrativní smlouvu podepsal. Matěj Zálešák 29 let-odchovanec Sokolu Želetice (bratrský klub TJ KOVO), Matěj prošel mládeží Šardic a Kova, poté putoval po hostování po okolních klubech, jeho přestup řešilo několik agentů, od začátku vábení po dobu 1,5 roku se přestup podařilo dotáhnout do konce, (vyžádal si číslo 10 které nosila například legenda Vladimír Beker)

Do zápasu jsem se museli obejít bez zraněných Davida Štipčáka a Tomáše Kubíka, oba trápí svalové zranění, chyběl taky trenér Kamil Štipčák, který jel prozkoumat hráčsky trh do Rumunska.

Sestava: Ruban – Počta, Lánc ©, Krejča, Kopeček – Mlejnek, Zálešak, Doupovec, Kludák – D.Horňák, Snášel. Do zápasu jsme vstoupili jako uragán, domácí rowdies se ještě nestihli napít čerstvě natočeného piva a nestárnoucí bombarďák Franta Snášel poslal KOVO v 8 minutě do vedení. Po dlouhém nákopu Radka Rubana převzal František balón, pohrál si s o 14let mladším stoperem a poslal KOVO do vedení. Bohužel naše radost netrvala dlouho, po otevření malého okénka v naší obraně se po teči prosadil v 11. minutě hostující Eliáš (posila Kyjova z divizního Bzence, stejně jako brankář Michal Kůřil). Naštěstí jsme nepropadali panice, po dalším brejku měl velkou šanci nestárnoucí Snášel, naštěstí se do zakončení zamotal a byl z toho rohový kop. K tomu se postavil Pavel Mlejnek, dobře utaženou ortézou na pravém koleni vykouzlil krásný střílený centr, který bez problémů uklidil hlavou Matěj Zálešak (asi si tu 10ku zaslouží). Mezi tím brankář Ruban pochytal pár nájezdů 1 na 1 a podržel svůj tým. V 30 minutě nám všem zatrnulo, když našeho kapitána Peťu Lance nabral hostující útočník nevybíravým způsobem přes žebra, všechno dopadlo dobře, kapitán vydržel.  V 35 minutě se KOVO dostává do 2 brankového vedení, tenhle gól ve mně vyvolal vzpomínku na EURO 1996 kdy Jirka Němec posílá dlouhý balón na Pavla Kuku a ten lobuje hlavou brankáře Cherchesova, bohužel pro Kyjov do vlastní sítě 3:1. Bohužel jsme nedokázali vedení udržet do konce první půle a po zbytečném faulu L. Kludáka ve vápně, byl nařízen pokutový kop, který s přehledem proměnil Eliáš a snížil na 3:2.

Do druhého poločasu nás čekalo nemilé překvapení, nějaký anti-fanoušek TJ KOVO začal pálit trávu na nedaleké zahrádce, tak jsme si připadali jako v 80.letech na San Siru, ale i tak jsme věděli že bude start do druhého poločasu obtížný. Provedla se jedna změna místo odchovance TJ Maloměřické cementárny a vápenice Lukáše Kludáka nastoupil náš odchovanec Marek Horňák. Neváhali jsme a od 45. – 60. jsme v našem vápně zaparkovali klubový autobus firmy Kukabus, defenzíva byla výborná od celého mančaftu a poctivě jsme 15 minut ubránili. V 65. minutě po individuální akci Davida Horňáka, už se v garáži otevírala vítězná lahev slivovice, ale bohužel střela skončila jen na tyči. V 72. minutě už byla úspěšně otevřená…, po kombinaci M. Horňák, D. Horňák, F Snášel bylo rozhodnuto. Nejlepší střelec soutěže dostal krásnou nahrávku od D. Horňáka a bez nervů poslal míč k tyči a utíkal oslavit gól s místními rowdies. 4:2

Hráč zápasu – František Snášel

Úroveň utkání: 8

Výkon rozhodčího:  6,5

Diváků: 203

autor: Lukáš Marčík (LM15)